توسعه اکوسیستم فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۱۴۰۰

| تاریخ ارسال: 1399/12/18 |
مدیر توسعه زیر ساخت های فناوری دانشگاه: برنامه عملیاتی ما برای سال ۱۴۰۰، توسعه اکوسیستم فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران با رویکرد کیفی است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر وحید راشدی؛ مدیر توسعه زیرساخت های فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران از توسعه اکوسیستم فناوری با رویکرد کیفی در سال آینده خبر داد.

دکتر راشدی عنوان کرد: مدیریت توسعه فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی ایران شامل چهار بخش بوده که شامل: الف) گروه ترجمان، تبادل و تجاری سازی دانش، ب) گروه توسعه نوآوری و مالکیت فکری (دفتر ثبت اختراعات)، ج) گروه ارتباط با صنعت و د) گروه توسعه زیرساخت های فناوری (مرکز رشد و نوآوری، مراکز رشد اقماری و شتابدهنده های تخصصی) می باشد.
وی خاطر نشان کرد: در راستای سیاست های کلان دانشگاه علوم پزشکی ایران، در حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم، با اولویت توجه به حوزه فناوری، کارآفرینی و خلق ثروت، مرکز رشد و نوآوری دانشگاه در مورخ  سی ام بهمن ۱۳۹۶ با کسب مجوز از شورای گسترش وزارت بهداشت، به صورت رسمی شروع به فعالیت کرد.
دکتر راشدی تصریح کرد: از مهمترین وظایف مرکز رشد و نوآوری، ۱) فعالیت های آموزشی شامل برگزاری کارگاه های عمومی و تخصصی مرتبط با حوزه فناوری مانند کارگاه های طرح کسب و کار (Business Plan)، تجاری سازی، حقوقی و مالی، ۲) فعالیت های مشاوره ای در حوزه های تخصصی مهندسی پزشکی، انفورماتیک پزشکی و توانبخشی، ۳) سیاست های حمایتی شامل معرفی به صندوق های فناوری و بانک های فعال جهت دریافت تسهیلات، ۴) کمک به تبدیل شرکت های فناور به شرکت های دانش بنیان یا خلاق براساس ضوابط و مقررات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بهره مندی از مزایا و تسهیلات و حمایت های قانونی آن، ۵) برگزاری رویداد های فناورانه و ۶) هماهنگی و تسهیل حضور واحدهای فناور در نمایشگاه های ملی و بین المللی حوزه فناوری می باشد.
مدیر توسعه زیرساخت های فناوری دانشگاه بیان کرد: در خصوص توسعه مراکز رشد اقماری در نظر داریم خدمات تخصصی و منتورینگ توسط دانشکده ها انجام شده و ما در مرکز رشد و نوآوری نقش مشاور و ناظر را داشته باشیم.
وی افزود: براساس مصوبات شورای عالی فناوری دانشگاه، تاکنون مجوز ۶ مرکز رشد اقماری به دانشکده های علوم رفتاری و سلامت روان، فناوری های نوین پزشکی، داروسازی، طب ایرانی، پیراپزشکی، پرستاری و مامائی و مدیریت و اطلاع رسانی (به صورت مشترک) اعطاء شده است. همچنین مرکز رشد اقماری مرکز آموزشی درمانی حضرت فاطمه (س) به عنوان اولین مرکز رشد اقماری بالینی کشور نیز شروع به فعالیت نموده است. ایشان با بیان این نکته که شتابدهنده تخصصی سلامت دیجیتال (Healthinno) در کتابخانه مرکزی و شتابدهنده تخصصی اینترنت اشیاء (IOT) در آزمایشگاه جامع مستقر هستند، افزود که این شتابدهنده ها به تیم‌های دارای ایده‌های نوآورانه برای راه‌اندازی کسب و کارهای نوپا کمک می‌کنند.
دکتر راشدی اظهار کرد: حدود ۱۰۰ واحد فناور متشکل از شرکت های دانش بنیان ریاست جمهوری، شرکت های فناور و هسته های فناور تحت پوشش مرکز رشد و نوآوری دانشگاه قرار دارند و رویکرد ما تاکنون؛ جذب حداکثری این واحدهای فناور بوده است.
به گفته وی، مرکز رشد و نوآوری بستر لازم برای حضور افراد حقیقی و حقوقی را فراهم می کند و در راستای اجرای فرایند استقرار واحدهای متقاضی ورود و عقد قرارداد، در دو قالب "دوره پیش رشد" به مدت ۳ تا ۶ ماه و در موارد خاص تا حداکثر ۹ ماه، برای واحدهایی که ایده یا محصول اولیه داشته و نیاز به تکمیل آن دارند و "دوره رشد" به مدت ۱ سال {قابل تمدید تا ۵ سال}، که شامل شرکت های فناور یا دانش بنیانی می شود که در مسیر تجاری سازی محصول اولیه از خدمات مادی و معنوی دانشگاه بهره مند می گردند، ارائه خدمت می کند.
ایشان از توسعه فضای فیزیکی مرکز رشد در قالب پروژه های افرا، کافه ایده، پردیس مشکین دشت و ساختمان شقایق خبر داد و افزود: مرکز رشد و نوآوری دانشگاه علوم پزشکی ایران تنها مرکز رشد کشور می باشد که دارای سامانه ثبت ایده به همراه نمایشگاه مجازی دائمی محصولات شرکت ها به آدرسhttp://inno.iums.ac.ir   است. نکته حائز اهمیت این است که این سامانه محصول یکی از شرکت های موفق مستقر در اکوسیستم فناوری دانشگاه می باشد.
مدیر توسعه زیرساخت های فناوری دانشگاه اعلام کرد: یکی از اقدامات ویژه ما، ارائه مجوز تاسیس "شرکت دانش بنیان هیئت علمی" به اعضای هیئت علمی دارای ایده های نو و فناورانه است و تاکنون حدود ۱۵ نفر از اساتید دانشکده های مختلف این مجوز را دریافت کردند.
دکتر راشدی تصریح کرد: جلسات شورای عالی فناوری دانشگاه معمولاً به صورت فصلی و با موضوعات بررسی درخواست استقرار واحدهای فناور در مرکز رشد و نوآوری، تاسیس شرکت های دانش بنیان هیئت علمی، تاسیس مراکز رشد اقماری در دانشکده ها و بیمارستان ها و بررسی طرح های پژوهشی در حوزه فناوری برگزار می شود.
وی اظهار کرد: اکوسیستم جوان فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران در راستای نیل به دانشگاه نسل سوم که مبتنی بر تجاری سازی دانش است، سهم خود را تاکنون ادا نموده و باید ذکر کنم که ما در یک سال و نیم گذشته توانستیم تعداد واحدهای فناور (اعم از شرکت های دانش بنیان ریاست جمهوری، شرکت های فناور و هسته های فناور) را تا ۶ برابر افزایش دهیم.
ایشان به چالش های موجود اشاره کرد و افزود: نبود فضای کافی برای استقرار شرکت های فناور، کمبود تجهیزات و امکانات تخصصی، عدم ارائه تسهیلات کافی برای حمایت های بلاعوض از اهم مشکلاتی هستند که در حال حاضر با آن ها مواجه هستیم.
دکتر راشدی افزود: توسعه اکوسیستم فناوری دانشگاه با رویکرد کیفی، حمایت از شرکت های ارزش آفرین، همراهی و همراستایی با طرح های ملی، جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی و قرارداد با شرکت های بزرگ صنعتی جهت فروش محصولات دانش بنیان مهمترین برنامه عملیاتی ما برای سال آینده است.